HEM  ARKIV  ESSÄER  FORUM  KONTAKT  LITTERATUR  RECENSIONER  REPORTAGE  SYNPUNKTEN  VÄRLDEN

 

Nyhetsbrev #5 2014


Välkommen till ett digert höstnummer! Den här gången får du följa med oss till Dresden och Lidingö, till Uddevalla och Esbo, till Fisksätra och Brasilien i vårt sökande efter intressanta utställningar att diskutera, analysera och avnjuta.

Nästa år, 2015, fyller UEForum tio år. Det kommer vi att uppmärksamma på olika sätt. Vi börjar redan nu genom att erbjuda Eva Perssons nyutkomna bok Osköna ting som kostnadsfri premie till dig som betalar in medlemsavgiften för 2015.

Mycket nöje – och nytta också, förstås!
önskar redaktionen


SYNPUNKTEN

FRITT FRAM FÖR GRATIS ENTRÉ
Den nytillträdda regeringen tänker infria sitt vallöfte om slopat inträde på statliga museer. I förstone låter det som ett förslag som gör alla till vinnare. Så enkelt är det dock inte. Ingrid Miljand reder ut fördelar och nackdelar med reformen.


RECENSIONER

FOTO: PIA CEDERHOLM

HÄSTAR BÄST PÅ VÄSTKUSTEN
Av alla de sevärda utställningarna på Bohusläns museum i Uddevalla var det bara en som krävde inträde. Det kunde inte hjälpas, Pia Cederholm föll ändå för Häst – säg mig vem du är! som lyckas kombinera kulturhistoria, naturhistoria, samtidskonst och debatt.

BILD: HUGO SIMBERG

MULTISENSORISK ÄNGEL
Hugo Simbergs målning ”Sårad ängel” har i en utställning på Ateneum i Helsingfors översatts till taktila och auditiva medier. Axel Andersson ser det lovvärda med att involvera fler sinnen i upplevelsen, men upptäcker också att det genererar vissa frågetecken.

FOTO: HANS KOEGEL,
NORDISKA MUSEET

FJÄRDE ÅLDERN KOMMER SIST
Ett angeläget ämne som förr eller senare berör oss alla är äldreomsorgen. Nordiska museet gör ett seriöst försök att bredda debatten med utställningen Gamlingar – hur var det och hur vill du ha det? Katrin Friberg har skådat åldrandet i vitögat.

FOTO: JENS MOHR

FÖRGÄNGLIGHET FÖR FÅFÄNGA
Det skimrar och glittrar när Hallwylska museet visar upp juvelerna i höstutställningen Ur smyckesamlarens skrin. Även utställningsrummet liknar ett smyckeskrin! Ewa Wadell lät sig först bländas av grannlåten innan hon märkte vad som fattades.


VÄRLDEN

FOTO HANNA SJÖBERG


EN KIL TVÄRS IGENOM KRIGEN
På Militärhistoriska museet i Dresden får besökaren en rejäl utmaning: fysiskt, känslomässigt, intellektuellt och moraliskt. Hanna Sjöberg bepansrade sig med uthållighet och stadiga skor inför sin rundvandring.

 

LOGO BOKSTAVSMUSEET


FÖR DE BOKSTAVSTROENDE
På bokmuseet Pukstaavi i Sastamala i Finland frodas kärleken till böckerna, läsningen och boktryckarkonsten. Maria Laukka beskriver hur platsens laddning tillvaratas och utnyttjas i museets atmosfär.


OMSLAG KIM ROGVALL

LITTERATUR

VACKERT OM UTSTÄLLNINGSHISTORIA
Museimannen Albert Sandklef bröt med traditionen och skapade en ny estetik. Det hävdar UEForums grundare Eva Persson som studerat Sandklefs utställningsfilosofi. Ulrika Knutson recenserar hennes nya bok Osköna ting. En utställningsrevolution i Varberg.


REPORTAGE

VISIONÄRT MUSEUM I FRONTLINJEN
Giane Vargas Escobar driver med stort engagemang och kreativitet ett museum för afrobrasiliansk kultur i södra Brasilien. Ulla Arnell var med på bokmässan i Göteborg när Giane Vargas Escobar tog emot priset från Hans Mannebys minnesfond för museiutveckling.


FOTO KATARINA LINDAHL

CECILIA HEMMA HOS CAECILIUS
Pompeji-utställningen på Millesgården i Stockholm har rönt en del uppmärksamhet och det inte bara för sin smått ekivoka marknadsföring. Cecilia Jacobsson gör ett hembesök hos Caecilius Iucundus, en pompejansk bankir som levde för tvåtusen år sedan.


FOTO KATARINA LINDAHL

FISKSÄTRA, SVERIGE, JORDEN
Gunilla Lundahl deltog i konferensen URB-Z som anordnades i Stockholmsförorten Fisksätra i oktober. Under konferensens två dagar framtonade hoppfulla visioner för ett litet museum att få utgöra ett stort fönster mot resten av världen.

 


ESSÄ

BERÄTTELSER KONTRA UTSTÄLLNINGAR
Många museer hävdar slentrianmässigt att deras utställningar ”berättar”. Men berättelsen har en lineär struktur medan utställningen är ett rum där våra egna kroppar upptar en viss volym. Kerstin Smeds förklarar varför en utställning inte kan vara en berättelse.


KVALITETSTID FÖR BARN OCH VUXNA
Som utställningstema erbjuder tiden oändligt många infallsvinklar. Tid kan konkretiseras med fulltecknade almanackor och månadernas karusell, med tickande klockor och födelsedagslekar. Ett besök på utställningscentret WeeGee i finländska Esbo fick Agneta Sommansson att fundera över tidens väsen.

 


FORUM

FOTO TEXTILMUSEET BORÅS

SVAR PÅ TAL OM TEXTILMUSEET
I det förra numret recenserade Magnus Haglund det nya Textilmuseet i Borås som han menar lider av allvarliga brister.
Lena Landerberg hävdar i ett debattinlägg att det snarare är Haglunds recension som inte håller måttet.

 


Pias pressgrannar

INGEN PRISLAPP PÅ MUSEIDRÖM
Under rubriken ”Spektakulärt museum öppnar till slut” rapporterar Birgitta Rubin i DN:s nätupplaga (20141019) om ett nytt Parismuseum: Fondation Louis Vuitton. Bernard Arnault som äger lyxväskeimperiet Louis Vuitton och är Frankrikes rikaste person (och världens tionde rikaste) äger alltså numera även ett grandiost museum. Arkitekten bakom är ingen mindre Frank Gehry – berömd för Guggenheimmuseet i Bilbao.

Vi är väl många som drömmer om ett eget museum, gärna med rejält tilltagna resurser att förfoga över. För affärsmannen Arnault är det en dröm som går i uppfyllelse. Att budgeten på 100 miljoner euro överskridits för länge sedan är inget problem för honom: ”Man sätter ingen prislapp på en dröm.”

Det intressanta är dock inte hur många miljoner som tillåtits rulla under den långa och komplicerade byggprocessen utan hur Gehry beskriver samarbetet med museichefen Suzanne Pagé: ”Nu har jag gjort violinen och hon ska spela den, hon får lära sig att använda rummen efterhand.” Vilket drömjobb hon har!