HEM  ARKIV  ESSÄER  FORUM  KONTAKT  LITTERATUR  RECENSIONER  REPORTAGE  SYNPUNKTEN  VÄRLDEN

 

EL LISSITZKY - EN UTSTÄLLNINGSPIONJÄR


EL LISSITZKY
architect, painter, photographer, typographer
är en stor och rikt illustrerad katalog till en vandringsutställning
med anledning av hundraårsminnet av El Lissitskys födelse1990
Municipal Van Abbemuseum, Eindhoven
ISBN 90-70149-28-1

 

Följande texter och bilder citerade ur katalogen handlar om El Lissistzky som utställningsarkitekt.


 

"1928. Genom ett beslut utnämndes jag som chefsarkitekt för för den sovjetiska paviljongen vid den Internationella pressutställningen i Köln. Den utländska pressen prisade den som en stor succé för Sovjets kultur. För paviljongen hade jag ritat ett footomontage, en fris som mätte 24 meter på längden och 3,5 på höjden. Den kom att stå som modell för alla dessa gigantiska fotomontage som blev symbolen för kommande utställningar. Jag blev mycket uppxkattad av staten för detta arbete."
(Ur El Lissitskys självbiografi)

 

Två detaljer ur Internationella pressutställningen. Kvinnan till vänster står som symbol för den nya familjepolitiken i Sovjet

 

 

"1929. Konstruerar jag den sovjetiska utställningen till Film- och Fotoutställningen i Köln."

 

 

1930 Abstaktes Kabinett, ritat för Provismuseet i Hannover.
El Lissitsky betraktade väggarna som optisk bakgrund och inte som bärande ytor.
Han täckte väggarn med ett vertikalt spjälverk där ribborna var målade svarta på ena sidan och vita på den andra.Själva väggen var grå, och när besökarna rörde sig i rummet skiftade väggfärgen från vitt till grått till svart. Dessutom, för att besökarna inte skulle behöva utsättas för för många synintryck på en gång, konstruerade han skjutväggar som täckte en tavla när man ville se en annan. Detta skulle också aktivera besökarna. (Detta utställningsrum finns idag rekonstruerat på Sprengel Museum i Hannover)


Entré till ryska paviljongen av Internationella Hygienutställningen i Dresden 1930. Planritningen, entrén till utställningen är mitt på långsidan till höger.

"1930 utnämndes jag till chefsarkitekt av Hälsoministeriet till chef sarkitekt för den sovjetiska paviljongen på den Internationella Hygienutställningen i Dresden."

 

 

"Samtidigt gjorde jag sovjetiska sektionen på den Internationella Fackmässan för skinn (IPA) i Leipzig på uppdrag av Ministeriet för skinnhandel. Jag blev således pionjär för den konstnärliga gestaltningen av våra internationella utställningar med det politiska ansvar som åvilade dem. (Bilden visar en modell av utställningen presenterad på lodjursfäll)."

 

Läs även om Lissitzkys liv här

 

Mars 2007
Bild och texturval: Eva Persson