HEM  ARKIV  ESSÄER  FORUM  KONTAKT  LITTERATUR  RECENSIONER  REPORTAGE  SYNPUNKTEN  VÄRLDEN

 

Nyhetsbrev #5 2012


Ännu ett fullmatat nummer ligger härmed ute på UEForums hemsida.
Läs allt genast eller spara somligt till senare – i vår uppkopplade värld är alla artiklar tillgängliga hela tiden. Nu fyller vi på med ännu mer utställningskritik.
Om du är en av dem som uppskattar det får du gärna stödja oss genom att bli medlem i vår förening. Det kostar bara 100 kronor. Våra nya och gamla artiklar läser du fortfarande gratis, dygnet runt.


Med förhoppning om verklig inspiration i höstmörkret,
redaktionen


SYNPUNKTEN

INGEN PLATS FÖR ETT BARNPALATS

FOTO: LEIF R JANSSON/SCANPIX

Barnkulturhuset Palatset i Stockholm blev en kortlivad historia. Efteråt undrar man om det kanske bara var en dröm. Nog var det för bra för att vara sant att barn och unga fick ett helt hus för skapande, upplevande och experimenterande med alla tänkbara kulturuttryck, där kunnig och hjälpsam personal assisterade och där utrustningen var förstklassig. Uppvaknandet till den ekonomiska verkligheten känns fortfarande bittert.

 


RECENSIONER

FOTO: VÄSTERGÖTLANDS MUSEUM

EN DÖDSKALLE SÄGER SÅ MYCKET

Spåren från det förflutna kan både avslöja fakta och förbrylla eftervärlden. I Skara pågår två utställningar om liv och död, en om skelett från medeltiden och en om levnadsvillkoren under forntiden.

Pia Cederholm möter döden på Västergötlands museum – och gillar det.

FOTO: PER MYREHED

ABSOLUT INTE FÖR NYKTERISTER

Nya Spritmuseum har i år öppnat på Djurgården i Stockholm.

Ewa Wadell gick dit och blev betänksam inför denna bitvis vulgära hyllning till supandets estetik: "Man vet att det kan vara farligt, men det är billigt och roligt."

FOTO: ERIK LERNESTÅL

OMBYTT TILL MIDDAGEN

På Hallwylska museet i Stockholm visas nu en utställning med kläder som skapats för den populära brittiska tv-serien Downton Abbey. Den handlar om societetsliv, kärlek och lyx på randen till ett världskrig.

Katrin Friberg lät sig svepas med av siden och chiffong.


REPORTAGE


FOTO: KRISTOFFER SOLDAL

MOT FRAMTIDENS KULTURARV

Vad behöver vi göra nu för att framtidens museer ska ha ett arv att vårda och visa? Vilka etiska problem väcker exponerandet av ett immateriellt kulturarv? Vem samlar in samernas och romernas kultur? Sådana frågor diskuterades nyligen på Kulturkonferens 2012 i Luleå.
Kristoffer Soldal var där.

 

FOTO: BENGT BACKLUND

INGEN UTANFÖR PÅ MUSEET

Att museet ska vara tillgängligt för alla, oavsett funktionshinder, är nog de flesta medvetna om idag. Men hur många museer arbetar aktivt med att samla in handikapphistorien och skapa utställningar kring den?
Ingrid Miljand lärde sig en hel del intressant på HAIKU:s konferensdag.


ESSÄ

UTÅTRIKTAD MUSEIKONFERENS

Lyxmärken som sponsorer, sociala medier, mode och miljömedvetenhet.
Erik Berggren har spanat efter trender i utställningsvärlden på konferensen Communicating the Museum i New York.



LITTERATUR

FOTO: ANNA DANIELSSON

ETT HÄR SOM HETER GÖTEBORG

Vems historia är det som berättas genom stadsmuseets utställningar? Etnologen Magnus Berg har gjort en kritisk men kärleksfull analys av sex basutställningar på Göteborgs stadsmuseum.
Ingrid Miljand följde med Magnus Berg på hans strövtåg i Här och där på Stadsmuseet.


VÄRLDEN

SAMTIDSKONSTEN SOM I EN LITEN BOX

Hitlers arkitekt Albert Speer ritade bunkern som skyddsrum år 1941. I dag skyddar byggnaden installationer och andra verk av nutida konstnärer.

Tove Alderin har besökt paret Boros konstbunker i Berlin och blivit inspirerad av ett nytänkande utställningsspråk.

 

FOTO: © NOS


Pias pressgrannar

KULTURKRITIK UTAN EXTRA KOSTNAD
"De flesta kulturtidskrifter förutsätter att texter produceras åtminstone delvis ideellt", påpekade Fredrik Sonck nyligen i en ledare i den finlandssvenska kulturtidskriften Ny Tid. I likhet med UEForum är Ny Tid helt beroende av kulturstöd – och av idealismen hos de skribenter som levererar material av hög kvalitet trots att de får orimligt låga (eller inga) arvoden.

Det intressanta med Fredrik Soncks resonemang är att han både vill höja arvodena och slå vakt om idealismen som drivkraft. Kan vi hålla dessa till synes motstridiga tankar i huvudet samtidigt finns det kanske hopp för oss alla! Läs Fredrik Soncks ledare "Skriva gratis" och den kolumn av Solveig Arle som startade debatten.